Kutatók Éjszakája a Filozófia Intézetben

2023.09.25.
Kutatók Éjszakája a Filozófia Intézetben

A Filozófia Intézethez kötődő programok a Kutatók Éjszakáján

 

KÖZFILOZÓFIA

Mit adnak, mit adhatnak a filozófusok a nyilvánosságnak? Milyen szempontokkal tudnak hozzájárulni legégetőbb kérdéseink megoldásához? Lehet-e a filozófia más, mint tudomány: terápia, beszélgetés, közös rácsodálkozás közös dolgainkra? Az ELTE Filozófia Intézete 2023-ban azokat a filozófiai projekteket mutatja be, amelyek célja, hogy a nemfilozófusok életét is gazdagabbá tegyék.

Program:

► 16:00-17:30: A FIÓKA filozófiai workshopja – helyszín: „I” épület 112.

A FIÓKA (Filozófiai Ismertető Óra Kezdőknek az Alapoktól) egy filozófiai bevezető, egy támogatói kör és egy ivótársaság keveréke filozófia iránt érdeklődő elsőéves hallgatóknak. Az órák célja, hogy a filozófia iránt érdeklődők hallgatóknak megmutassuk, hogy miről szól ez a szak. Az alkalmaink során a felsőbbéves hallgatók bemutatják az egyes részdiszciplinák főbb kérdéseit, izgalmas vagy legalábbis izgalmasnak szánt példákkal. Minden alkalmat pedig közös kötetlen beszélgetés és fakultatív italfogyasztás követ. A Kutatók Éjszakája keretében most bárki csatlakozhat a fiatal filozófusok eseményéhez.

► 18:00-19:30: Mit adnak nekünk a filozófusok? (kerekasztalbeszélgetés)– helyszín: „I” épület 112.

Mi érdekli az embereket mindabból, amivel a filozófusok foglalkoznak? Mennyire unalmasak a szakmai vitáink? Mi a célja a filozófiai rádióműsoroknak, podcastoknak és beszélgetéssorozatoknak, és hogyan érhetik el őket? A kerekasztal-beszélgetésben bemutatkozik három olyan friss kezdeményezés, amely a filozófiát „kiviszi az utcára”.

Résztvevők:

  • Balogh Dávid (Szájensz Szeánsz – Auróra, Bánkitó Fesztivál)

  • Márton Miklós (Amiről nem lehet beszélni – Tilos Rádió)

  • Paár Tamás (Filoman Podcast – Qubit.hu)

  • A beszélgetést vezeti: Réz Anna (ELTE)

 

► 20:00-22:00: Filozófiai Kávéház Csonka Libertával és Nemes Lászlóval – helyszín: „I” épület 112.

A Filozófiai Kávéház (Café philosophique) egy nemzetközi mozgalom, egyszerűen arról szól, hogy a filozófia iránt érdeklődő emberek kávéházakban és más nyilvános helyeken összegyűlnek és filozófiai témákról közösen gondolkodnak, beszélgetnek. Tehát nem akadémiai filozófia, nem cikk, nem podcast, nem előadás, hanem közösségi filozófia.

► 18:00-23:00: Filozófiai workshop Máriás Leonárddal – helyszín: „I” épület 221:

Máriás évek óta kísérletezik a filozófia gyakorlati alkalmazásával. Csoportos foglalkozásai célja, hogy a bőrünkön tapasztaljuk meg és együtt gyakoroljuk a gondolkodást. Figyelemmel forduljunk afelé, ami megmozdul bennünk és a társainkban. A hétköznapi érintkezésnél személyesebben és mélyebben kapcsolódjunk egymáshoz. Közösen tanuljuk azt, ami hiányzik a környezetünkből és a személyes életünkből: a nyitottságot a másik ember vélekedéseire és fogalmaira, az önálló gondolkodást és az együtt gondolkodást, a hajlandóságot a reflexióra.

Előadó(k): Balogh Dávid, Máriás Leonárd, Márton Miklós, Nemes László, Paár Tamás, Réz Anna, Sárdi Ádám