Filozófiatörténet bölcsészeknek (XFI-101)

Filozófiatörténet bölcsészeknek

A Filozófia Intézet a 2022/23-as tanév őszi félévében többféle változatban kínálja a minden bölcsészhallgató számára kötelező Filozófiatörténet (XFI-101) kurzust. Ezek közül a hallgató egyéni érdeklődése alapján választhat, a kapacitások függvényében. 

Bene László kurzusa (BBN-XFI-101a) antik és középkori szövegeken keresztül mutatja be a filozófia néhány centrális témáját (lélekfilozófia, ismeretelmélet, metafizika, racionális teológia, filozófiai misztika); időpontja keddenként 8:30-10:00 között lesz.

Molnár Péter előadása (BBN-XFI-101b) a társadalom- és politikai filozófia a 19. század közepéig tartó korszakának főbb munkásságait mutatja be; időpontja keddenként 12:00-13:30 között lesz.

Ullmann Tamás kurzusa (BBN-XFI-101c) áttekintést ad a filozófiai gondolkodás fejlődéséről Platóntól napjainkig, főbb kérdéseinek alakulásáról, a döntő fordulópontokról, a korszakok gondolati stratégiájáról. A kurzus egyik legfontosabb célja annak megmutatása, hogy a gyakran nehezen megközelíthető és bonyolultnak tűnő klasszikus problémák felszíne mögött ma is élő és fontos kérdések rejlenek; időpontja hétfőnként 10:00-11:30 között lesz.

Olay Csaba nem filozófia szakosok számára meghirdetett előadásának (BBN-XFI-101d) témája a filozófia története a görögöktől napjainkig. Az előadás nagy vonalakban bemutatja a filozófiai gondolkodás fejlődését és főbb csomópontjait.; időpontja szerdánként 12:00-13:30 között lesz.