„Személyes azonosság, narrativitás, emlékezet”: Az ELTE BTK Filozófia Intézetének Tanévnyitó Konferenciája

2023.10.13.
„Személyes azonosság, narrativitás, emlékezet”: Az ELTE BTK Filozófia Intézetének Tanévnyitó Konferenciája
A  Filozófia Intézet évadnyitó konferenciáinak hagyományát folytatva a kétnapos tudományos rendezvény a magyar filozófiai közélet reprezentatív eseménye kíván lenni. A hagyományosan három hívószó köré szerveződő konferencia célja a filozófiai problémák minél szélesebb körű megvitatása.  

A személyes azonosság, a narrativitás, valamint az emlékezet problematikája szorosan összefügg. Mindhárom fogalom önmagában is a kortárs gondolkodás fontos témája, melyek képesek hidat teremteni az analitikus és kontinentális hagyomány, továbbá a filozófia, a humán tudományok és a társadalomtudományok között.

A 110 éve született Paul Ricoeur ennek az interdiszciplináris törekvésnek az emblematikus példája, aki egyaránt próbálta közelíteni a hermeneutikát és a fenomenológiát, a történelemfilozófiát és az irodalomtudományt, az analitikus filozófiát és a kontinentális hagyományt, a pszichoanalízist és a strukturalizmust. Ricoeur művei ugyanakkor csak egy lehetséges kapcsolódási pontot jelenthetnek az elhangzó előadásokhoz.

A konferencia programja itt olvasható, a kapcsolódó Facebook-eseményt pedig ezen a linken találják.

A Filozófia Intézet és a konferencia Szervezői szeretettel várnak minden kedves Érdeklődőt!