Kerekes Erzsébet előadása

2024.02.19.
Kerekes Erzsébet előadása

2024. február 21-én, szerdán, 18.00 órától tart előadást Kerekes Erzsébet az ELTE BTK i épületében (Múzeum körút 4/i), az 1. emelet 113-as termében.

Kerekes Erzsébet: A messiási idő Agamben értelmezésében

Előadásunk központi problémáját a messiási idő struktúrájának és sajátosságának vizsgálata képezi, a páli időelgondolás interpretálása Giorgio Agamben munkásságában, első sorban Il tempo che resta. Un commento alla „Lettera ai romani” (A maradék idő. Egy kommentár a „Rómabeliekhez írt levél”-hez/2000) c. könyve alapján. Giorgio Agamben, Alain Badiou és Slavoj Žižek mellett, a kortárs európai filozófia anti-posztmodern irányvonalának egyik legfontosabb képviselője.

Agamben kitűzött célja visszaszolgáltatni a páli leveleknek az őket megillető státust: a nyugati messianizmus alapszövegeiként ismerni el. Pált visszahelyezni messianisztikus kontextusába azt jelenti Agamben számára, hogy megpróbáljuk megérteni a ho nyn kairós (a jelenlegi idő)-ként definiált messiási idő értelmét és belső formáját, az idő összehúzódását, a hátralevő, maradék, sürgető időt.

 

Az előadáshoz kötődő Facebook-eseményt itt találják.