Printable poster:


The Forum is open to everyone, including students, visitors, and faculty members from all departments and institutes!

The 60 minute lecture is followed by a 10 minute break and a 30-60 minute discussion. The language of presentation is English or Hungarian.


The scope of the Forum includes all aspects of theoretical philosophy, including:
  • logic and philosophy of formal sciences
  • philosophy of science
  • modern metaphysics
  • epistemology
  • philosophy of language
  • problems in history of philosophy and history of science, relevant to the above topics
  • particular issues in natural and social sciences, important for the discourses in the main scope of the Forum.

Location

17 February (Wednesday) 5:00 PM  Room 226
Balázs Tóth
Institute of Philosophy
Eötvös University, Budapest

 
A függő keletkezés és a tudományfilozófia
(Nāgārjuna's theory of causality and the philosophy of science)
Előadásom első felében Nágárdzsuna kauzális viszonyt taglaló elemzéseit szeretném bemutatni, majd azt, hogy ennek milyen jelentősége lehet a modern tudományfilozófiára.
    Garfield a Nāgārjuna's theory of causality: Implications sacred and profane című cikkében azt állítja, hogy a tudományfilozófiának az elmúlt néhány évtized folyamán olyan szerkezete fejlődött ki, amely nagyon emlékeztet a buddhista filozófiára, még ha ezt a legtöbb nyugati filozófus nem is veszi észre.
    Nágárdzsunának a kölcsönös függőségről szóló leírása megmutatja, hogy hogyan érthetjük meg a tudományos magyarázat természetét, a kapcsolatot a különböző szintű teoretikus, tudományos magyarázatok között, és azt, hogy hogyan tudjuk elkerülni azokat a látszólag egymással versengő ontológiák közötti kapcsolatok megértésében adódó nehézségeket, amiket az egymásra következő, különböző szintű leírások vagy magyarázatok hoznak létre.
    Nágárdzsuna amellett érvel, hogy a középpont a kauzalitás megtestesítése (a realista nézet adoptációja, amely kauzális erővel dolgozik) és a nihilizmus (az a nézet, miszerint független események véletlenszerű és megmagyarázhatatlan univerzuma áll fenn) között a feltételek valóságának az elfogadása, és a magyarázat regularista leírása. E nézet szerint a magyarázó érdeklődésünktől és az osztályozás konvencióitól függ az, hogy mi számít explanansnak és explanandumnak.


22 February (Monday!!!) 4:30 PM  Room 226
(Please note the unusual day and time!)
Martina Fürst
Department of Philosophy, University of Graz
 
The Phenomenal Concept Strategy as Response to the Knowledge Argument
The phenomenal concept strategy is considered as a powerful response to anti-physicalist arguments such as the knowledge argument, the explanatory gap or the conceivability argument. The basic idea of this strategy is to rely on phenomenal concepts which are supposed to explain why draw dualistic conclusions of these arguments. Therefore, the target of this physicalist move is to give a satisfactory account of dualistic intuitions without being committed to draw ontological dualistic conclusions.
      In my talk I start elaborating the phenomenal concept strategy concentrating on the knowledge argument. Analyzing Jackson's Mary-scenario the crucial particularities of phenomenal concepts are worked out. Next, I analyze physicalist versions of the so-called quotational account of phenomenal concepts. I demonstrate that these accounts fail in explaining the cognitive role of phenomenal concepts. Subsequently, I propose a new version of the quotational account which captures the decisive uniqueness and explains the cognitive role of phenomenal concepts. Finally, I argue that this new account implies phenomenal referents and hence reinforces anti-physicalism.