[MaFLa] Emlékeztető - Gángó Gábor előadása

FI Titkárság FI.Titkarsag at btk.mta.hu
Tue Mar 3 09:58:41 CET 2015


Tisztelt Kollégák!

Gángó Gábor a Budai Várnegyedet érintő lezárások miatt elmaradt, G. W. Leibniz erdélyi kancellárjelöltsége című előadását a mai napon tartja meg.

Az előadás időpontja: 2015. március 3. 16:00
Az előadás helyszíne: Budapest, 1014 Országház u. 30., Pepita terem.Az előadásban Leibniz 1713 őszi erőfeszítéseit rekonstruálom, amelyeket annak érdekében fejtett ki, hogy megszerezze Erdély kancellári vagy alkancellári tisztét. Levelezésének a vonatkozó levéltári forrásokkal való összevetéséből kiviláglik, hogy Leibniz nem kevesebb, mint négy alkalommal tett kísérletet rá, hogy célját, ami az adott politikai helyzetben teljességgel irreálisnak bizonyult, különböző taktikák révén elérje.

A jelöltség története egyfelől megmutatja, hogy előkelő bécsi ismeretségei, Vilhelmina Amália császárné kivételével, nem álltak mellé ez ügyben. Másfelől a jelöltség fényében Leibniz udvari tanácsossá és a tervezett bécsi tudós társaság elnökévé való kinevezése karrierjének rövid tetőpontjaként tűnik fel. Azután Leibniznek a kancellárjelöltség kudarca révén meg kellett tanulnia, hogy sem további sikerekre, sem az elért pozíciók megtartására nem számíthat a császárvárosban.Üdvözlettel,

MTA BKT FI
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://phil.elte.hu/pipermail/mafla/attachments/20150303/cf4cdd5e/attachment.html>


More information about the MaFLa mailing list